söndag 4 december 2016

Månadsrapport - November

Jaha, då var vi snart där igen. Jul. I år igen. Jag är egentligen ingen stor fantast av julen, men visst erkänner jag att det är lite trevligt med alla adventsljus och adventsstjärnor som lyser upp i mörkret. Vi har år för år lyckats skala bort allt mer av julhetsen ur vårt liv och vi har dessutom lyckats få våra familjer att dra ner kraftigt på julklapparna, så för vår del är det faktiskt inte mycket till julstress. Skönt! Ännu ett bra exempel på vad en något minimalistisk och enkel livsföring kan medföra.

Men det återstår ännu ett några veckor innan frossande i julmat och andra mer eller mindre vettiga jultraditioner kickar in på allvar. Då kan det vara skönt att tänka på något annat en stund; som exempelvis hur vår ekonomi utvecklat sig under november. 
 
Inkomster/utgifter
På inkomstsidan blev november en riktig mellanmjölksmånad. Våra vanliga löner trillande som vanligt in och ingenting stack ut och något håll. Så den sidan av ekvationen lämnar vi snabbt därhän för att istället kolla in utgiftssidan. Och det är dessutom mycket roligare då våra utgifter under november var riktigt låga. Lägsta utgiftmånaden på hela året faktiskt, men då har vi fuskat lite. Under oktober tankade vi nämligen in lite pengar i förskott på ett av våra kreditkortskonto. Detta för att inte åka på onödiga uttagsavgifter under vår semester på novemberlovet. Vi betalde alltså lite av våra utgifter för november redan i oktober. Detta gör att vi gick drygt 40 tkr plus i november och det är pengar som redan är satta i arbete.
 
Portföljutveckling
Läsare med gott minne vet att vi sakta men säkert håller på att flytta pengar från räntefonder och sparkonto till aktier. Detta har fortsatt under november och vi har bland annat fyllt på i Castellum, Investor, Axfood, ENEA och Beijer Alma. Dessutom passade vi på att ta in Scandi Standard i portföljen när den tappade ordentligt i och med fågelinfluensan. Dessvärre tillhör fågelinfluensan den branschen och Scandi Standard är knappast ett sämre bolag för att influensan bröt ut just nu och med den långsiktighet vi har är jag helt övertygad om att de kommer repa sig finfint.

När det gäller utdelningar så är det en ganska trist historia för familjen Avfart Frihet under november och vi fick bra några småskvättar från Atlas Copco och Akelius pref, eftersom det är små innehav. Visst är det kul att få utdelningarna hyfsat jämnt spritt över året, men tidpunkten för utdelningen är inget som jag lägger någon som helst vikt vid då jag väljer vilka bolag vi ska investera i.
 
Summerar vi ihop det totala portföljvärdet så hamnar vi på knappt 1,142 miljoner, vilket är ökning med 77 tkr jämfört med förra månaden. Städar vi undan nysparandet motsvarar det en ökning med 3,5%. Detta trots att vår rena aktieportfölj gick knackigt under november, då den presterade 1,4% sämre än SIX30RI. Däremot gick flera av våra aktieindexfonder riktigt bra.
 
Övriga reflektioner 
Nu har vi bara några få veckor kvar innan vi kan avsluta första året på vår resa mot ekonomisk frihet. Tiden har gått väldigt fort och om man fundera lite kring det kan jag inte annat än förvånas över hur mycket vi lärt oss och vilken utveckling vi fått se i vårt liv. Dessutom ser jag med tillförsikt fram emot först en trevlig jul och sedan en god start på 2017.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar