lördag 4 februari 2017

Månadsrapport - januari

Då var vi inne i den ökända månaden VABruari. Årets värsta månad som i konkurrens med november står högst på listan över månader som bör strykas från almanackan. Det som livar upp det hela något är att man med god vilja kan börja skönja ljusets återkomst. Och alla rapporterna som ramlar in i en strid ström förstås. Jag brukar inte kommentera enskilda rapporter här på bloggen och jag tänkte inte börja idag heller. Det finns helt enkelt så många andra som gör det så mycket bättre. Däremot tänkte jag ta en titt på vad januari innebar för familjen Avfart Frihets ekonomi.


Inkomster/utgifter

De första månaderna av 2017 har potential att bli riktigt bra för oss och januari visade sig bli just den start vi förutspått och hoppats på. Inkomsterna var på en något högre nivå, då vi ökat vår arbetstid något. Januari brukar vara en relativt "billig" månad för familjen Avfart Frihet och så också i år. Eftersom både inkomster och utgifter gick åt rätt håll blev det en helt ok slant att mata pengamaskinen med. 43,8 tkr närmre bestämt och det är vi mer än nöjda med. Dessutom ser prognosen för februari och mars ännu bättre ut, då vi förväntar oss att några större inkomster av engångskaraktär ska trilla in. 

 

Portföljutveckling

Byggandet av våra portföljer fortsätter på den inslagna vägen med automatiskt månadssparande i ett gäng aktieindexfonder och framförallt i svenska aktier. Snart är aktieportföljen lika stor som fondportföljen och det är en viktning som vi kommer hålla oss till framöver. Alltså kommer det blir relativt sett mindre pengar för mig att investera i aktier varje månad. Ska bli spännande att se hur jag reagerar på det. Men i januari shoppade jag loss som vanligt och det var påfyllning i befintliga innehav som gällde för hela slanten.


Januari är ingen bra månad för oss när det gäller utdelningar. Det var nämligen bara Hemfosa var generösa nog att dela med sig till oss. Och eftersom det är ett litet innehav så blev det inte mer än några tior.


Summerar vi ihop det totala portföljvärdet så hamnar vi på knappt 1,256 miljoner, vilket är ökning med 40 tkr jämfört med förra månaden. Städar vi undan nysparandet motsvarar det en tillväxt på -0,3%. På fel håll alltså. Detta trots att vår aktieportfölj i princip gick exakt lika med index (SIX30RI), dvs ca +1,3%. En inte alltför avancerad slutledningsförmåga ger då att fondportföljen inte presterade så lysande under januari.

4 kommentarer:

 1. Tack för en intressant månadsrapport. Gudskelov har vi klarat oss från vabbande under dec-jan, då tar verkligen inkomsten stryk. Man får dock vara glad för att man bor i Sverige och faktiskt får betalt för att vara hemma och ta hand om de små grynen. Ja portföljens utveckling under januari var ingen höjdare för oss heller, tror den låg på +0,2%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej snålgrisen,

   Tack för kommentaren! Vi har också klarat oss bra när det gäller vab under dec-jan, så nu gäller det att de små liven står distansen ut under vabruari.

   En helt annan sak: Fru Avfart Frihet tänkte kommentera nåt på er blogg häromveckan men misslyckades. Har du blockat annonyma kommentarer? Skulle du i så fall kunna tänka dig att ändra på det? En annan tänkbar förklaring är SBG (shit behind gear). Hoppas Fru Avfart Frihet inte läser detta, för då ligger jag pyrt till...

   Mvh Avfart Frihet

   Radera
  2. Ha, där fick jag dig allt, herr AF, för du har ju tillåtit anonyma kommentarer! SBG - tsss!

   /Fru AF

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera