tisdag 11 april 2017

Vad är arbetstid för dig?

Vår strävan är ju som bekant att nå ekonomiskt oberoende så att vi, om vi vill, kan välja att sluta yrkesarbeta. Detta är ju ganska vanligt i bloggosfären och brukar allmänt kallas ”frihet”, men vi försöker klämma in så mycket frihet vi kan på vägen mot det slutliga målet. Främst gör vi detta genom våra resor samt att vi gått ner i arbetstid. Men detta med att gå ner i arbetstid blir lite smått absurt för oss och många andra. Detta då vi inte har reglerad arbetstid i nån egentlig mening. 

 

Vi är båda tjänstemän på hyfsad nivå på globala företag och i princip finns det ingen som bryr sig och ingen som kollar hur mycket vi jobbar så länge vi sköter våra jobb. Vi har ett förtroende att sköta våra jobb och för arbetsgivarna är det mer eller mindre likgiltigt när vi gör det och hur många timmar det tar oss, men det finns en förväntan att vi kommer på möten, är anträffbara åtminstone under normal kontorstid, reser på de tjänsteresor som behövs och liknande. Detta gör att ”gå ner i arbetstid” egentligen betyder att vi justerar våra arbetsgivares förväntningar något. De förväntar därmed sig att vi leverar något mindre, att vi inte är tillgängliga för möten under vissa tider och så vidare. Då vi lyckligtvis har modernt tänkade arbetsgivare så funkar detta relativt bra även om vi emellanåt tvingas vara lite flexibla vid de kalenderkonflikter som uppstår.

 

Trots jag levt med ”förtroendearbetstid” under många så känner jag fortfarande en tydlig pliktkänsla som säger att jag ska spendera minst mina stipulerade arbetstimmar varje vecka. Alldeles oavsett om det behövs eller ej för att leverera vad jag förväntas. Detta har i sin tur fått mig att fundera en del kring vad som kan betraktas som arbetstid och vad som inte kan betraktas som arbetstid. Låter jag flummig? Låt mig ta några exempel:

 

· Jag läser mina mail i telefonen till frukosten varje dag så att jag är förberedd på dagen som kommer och kan sätta igång direkt när jag kommit till jobbet. Är det arbetstid? Nja, jag tycker nog inte det. 

· Om jag istället under min frukost agerar på något mail och till exempel via telefonen skickar vidare ett mail med tillhörande instruktioner till någon? Är det arbetstid då? Nja, jag räknar fortfarande inte de få minuterna det som arbetstid.

· Alla är nog överens om att det är arbetstid om jag sitter på jobbet och funderar på ett problem. Men om jag funderar på exakt samma problem på kvällen hemma i soffan eller under en löprunda? Är det att jobba? Nej, inte heller det brukar jag räkna som arbetstid. Men egentligen är det väl ingen skillnad, eller?

 

Arbetstid för mig är när jag fysiskt är på jobbet alternativt sitter hemma med jobbdatorn eller i telefonsamtal. Är det en för snäv definition? Jag vet inte, kanske.

 

Min poäng är väl egentligen att arbetsliv och privatliv tenderar att flyta ihop alltmer och det blir allt svårare att dra gränsen emellan vad som är vad. Vi tvåbenta människovarelser vinner frihet och självbestämmande på detta samtidig som vi får betala med att aldrig vara riktigt lediga. Frågan är om det är bra eller dåligt för oss?

 

Hur definierar du arbetstid?

13 kommentarer:

 1. Jag ser allt som har med jobbet som arbetstid. Det inkluderar att svara i samtal, kolla mail, kolla sms, ta sig till jobbet, fundera på jobb eller lösningar (jobbrelaterat). Så jag ser helt klart att kolla mail vid frukosten som arbetstid. Själv vill jag äta frukost och inte tänka på jobb iaf. Räknaihop all tid så inser man snabbt hur mycket man egentligen jobbar om man inte skiljer på jobb och fritid.

  I korta drag så räknar jag iaf jobb från att det jag låmnar hemmet till att jag är hemma igen. När jagkommerhemså är jag ledig, mail, sms, telefonsamtal osv får vänta till jag jobbar igen.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorry för stavfel, skriver från mobilen.

   Här är ett inlägg jag skrivit om ämnet förresten:

   http://frihetsmaskinen.blogspot.se/2016/10/tid-ar-pengar-lura-inte-dig-sjalv.html?m=1

   Radera
  2. Hej Frihetsmaskinen,

   Tack för din kommentar och jag har läst det intressanta inlägg du länkade till. Jag förstår hur du tänker och jag delar din grundläggande inställning. När det gäller transport så anser jag att den tiden kommer utanpå den normala 40h-veckan och därför bör minimeras (själv har jag 10 min på cykel till jobbet). Men jag tycker inte att det är arbetstid som arbetsgivaren ska betala för.

   Jag är ju uppenbarligen inte lika strikt som du med att räkna telefonsamtal och liknande hemifrån som arbetstid, vilket kanske är fel av mig. Men jag har en fråga: Är du lika strikt på andra hållet? Om/när du gör privata saker på jobbet såsom ringa privata samtal, kolla depån hos Avanza och liknande räknar du då det som "fritid"?

   MVH Avfart Frihet

   Radera
  3. Härligt att du bara har 10 min på cykel till jobbet,då får du in lite träning dessutom :).

   Jag kör eget och på fasta priser, det gör att mina kunder drabbas inte om jag kollar avanza, skickar ett sms eller liknande på arbetstid, kunden betalar ett fast pris. Det är sedan jag startade eget som jag på riktigt insåg tidens värde. Jag räknar allt jobbrelaterat jag gör och slår ut det på det jag får in, det är min riktiga lön om jag ska vara ärlig mot mig själv. Att räkna endast timmarna på jobb tycker jag blir fel. Tyvärr är de flesta anställningar baserade på tid vilket gör att man har svårt att påverka sin situation speciellt mycket.

   Jag jobbar ca: 3-6 timmar, 3 dagar i veckan och har lagt upp det på ett sätt aom passar mig. Kommunikation med kunder har jag främst via mail vilket gör att aldrig behöver ta samtal och kan styra när jag går igenom mailen. Jag har haft som mål när jag startade firman att jobba effektivt och undvika små störningar vilket gör att när jag jobbar så jobbar jag och när jag är ledig är jag ledig.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  4. Aha, då förstår jag. Låter som en tillvaro jag skulle kunna vänja mig vid. 😉

   Mvh Avfart Frihet

   Radera
 2. Jag håller med Frihetsmaskinen. Jag anser oxå att börjar jag morgonen med att läsa mailen via telefon och kanske svarar på några så anser jag att det är jobb. Det kan bli några minuter varje morgon och efter dagens slut och det drar jag bort på fredagar och slutar tidigare. Frihet från jobb är egentligen att lämna jobbtelefon och dator på jobbet när man går för dagen.

  OR: Frihet
  http://leva-drommen.blogspot.se/2017/04/vad-ar-frihet.html

  Mvh/ Leva drömmen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Din blogg var en ny bekantskap för mig och jag kommer att göra fler besök där. Vi tillhör inte heller superspararna (men lite mer än er) och vill också ha en hel del frihet på vägen mot det slutliga målet.

   När det gäller arbetstid så har jag samma fråga till dig som till Frihetsmaskinen ovan. Nämligen:

   Är du lika strikt på andra hållet? Om/när du gör privata saker på jobbet såsom ringa privata samtal, kolla depån hos Avanza och liknande räknar du då det som "fritid"?

   MVH/ Avfart Frihet

   Radera
 3. Herr Snålgris ser det som görs på jobbet som arbetstid. Lägger jag ner tid hemma på något jobbrelaterat debiteras det också, jag kan själv styra om det ska debiteras ut till kund eller internt.

  Sitter och kollar lite då och då på avanza, bloggar, nyheter etc och räknar in detta i de 5 minuter/timme man ska ha i rast, då vi sällan har gemensamma fikaraster. Tar även kort lunch ca 20 minuter men sätter alltid 30 minuter/dag för lunch för enkelhetens skull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen,

   Tack för att du delar med mig. Jag är som sagt inte så strikt med samtal och liknande hemifrån, men å andra sidan är jag så strikt åt andra hållet heller.

   Mvh Avfart Frihet

   Radera
 4. Jag är strikt med arbetstiden, åt båda hållen. Jag jobbar mycket hemma numera för jag står inte riktigt ut med den tidsslösande atmosfären på kontoret. Din berättelse om din helg kostar mig tid och effektivitet, och dessutom får jag inte betalt för det. Som sagt, mycke bättre att jag håller mig borta! :)
  Dessutom har jag nått ekonomisk frihet så jag gör lite som jag vill...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Onevikinggirl,

   Tack för kommentaren. Det är det där med "jag gör lite som jag vill" som lockar mig, men jag är inte riktigt där. Ännu.

   Mvh Avfart Frihet

   Radera
 5. Vad som är arbetstid kan vara lite knivigt att bedömma. Det är ju kanske skillnad om man är anställd eller kör eget, vad som är arbetstid eller inte? Anställd (som jag är) och som gör jobbrelaterat på fritiden är snarare en motiverad och engagerad arbetstagare som kanske bör lära sig att försöka släppa lite på hur mycket man involverar sig i sitt jobb när man är ledig. Kan vara bra ibland att kunna säga nej när man börjar tänka och göra för mycket arbete på sin fritid. Jag brinner för jobbet och en hel del timmar av min fritid går till att så att säga "pro bono" planera, reflektera och organisera inför arbetsdagarna. Att kräva betalt för detta vore så klart orimligt då det tydligt står i anställningsavtalet vad som gäller. Knivigare blir det kanske om man kör eget? Då är skiljelinjen svårare att dra på hur många timmar som ev ska debiteras ut till kund, vad som ska räknas som arbetstid? Oavsett så är det viktigt med balans i livet så även med arbetslivet. För en del innebär det större engagemang än andra för att man ska känna sig tillfredställd och att man gör ett bra jobb som känns utvecklande. Och så länge det känns bra och ok är det bara att engagera sig så mycket man vill på icke arbetstid, det kommer förmodligen innebära att vi gör ett bättre jobb. Men det är som du skriver att mycket idag går in i varandra och att finna en motiverad balans är nog klokt.

  Med vänlig hälsning,

  Atlas Investo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Visst är det skillnad på om man anställd eller kör eget, men nånstans i ena änden finns det trots allt en kund som ska betala för kalaset. Även om det är svårare att se kopplingen i ett stort globalt företag än i en enmansrörelse.

   Det är just den där balansen som man måste försöka hitta, men det blir allt svårare då det tenderar att flyta ihop alltmer.

   Avfart Frihet

   Radera