söndag 4 juni 2017

Byte av bank

När vi köpte vårt första boende för många år sedan var vi runt hos flera bolåneinstitut. Vi jämförde, prutade och spelade ut dem mot varandra. Det lyckades helt OK och vi fick en ganska bra deal hos en av storbankerna. Men vi har blivit kvar där sedan dess och det har som sagt blivit många år vid det här laget. Visserligen har vi nog lyckats förhandlat någorlunda vettigt, men trots det säkerligen betalat mer än nödvändigt i ränta periodvis genom åren. 


Sedan vårt ekonomiska "uppvaknande" häromåret har vi haft örnkoll på vår ränta och varit väl medvetna om att boräntan är ett område som man potentiellt kan spara mycket pengar inom.


Vårt bolån är uppdelat på fyra olika lån och dessa fyra lån omförhandlas vid lite olika tidpunkter. Förra gången vi förhandlade om lånen lyckades vi få till en riktigt bra ränterabatt, vilket innebar att vi betalat en riktigt låg ränta de senaste åren. Inte "Avanza-låg", men närapå. När ett av lånen skulle omförhandlas för ett knappt år sedan förstod vi att vi knappast skulle lyckas få till samma ränterabatt igen. Och vi förstod också att vi med väldigt hög sannolikhet inte skulle lyckas få en bättre total deal hos någon annan eftersom vi fortfarande hade riktigt låg ränta på de tre kvarvarande lånen. 


Vi gjorde naturligtvis vad vi kunde förra sommaren för att få så bra ränterabatt som möjligt vid det första lånets omförhandling, men det var som att köra huvudet i en betongmur. Inga argument bet och eftersom vi inte ville röra de tre kvarvarande lånen var vår förhandlingsposition tämligen usel. Det var bara till att svälja förtreten. 


Men. Det gav oss ett knappt år att fundera på strategin innan de tre kvarvarande lånen skulle omförhandlas. Vi har hört oss för med bekanta, vi har läst hos flera av mina duktiga bloggrannar och det allra mesta talade för att Länsförsäkringar låg i vinnarhålet för att tala i travtermer. 


De tre kvarvarande lånen ska alltså omförhandlas nu i sommar och jag gick ut lite löst genom att skicka ett mail till vår personlige "bankproduktsförsäljare". Frågan var vilket erbjudande de kunde ge oss. Föga förvånande kom svaret med vändande post att vi fick exakt samma ränterabatt som på det första lånet vid omförhandlingen förra sommaren. Mailet var skrivet på ett sätt som skickade meddelandet "End of Discussion. Period!"


I mitt stilla sinne tänkte jag "vänta du bara...". För samma vecka hade vi nämligen som försäkringskund hos Länsförsäkringar fått ett erbjudande med posten. Två månaders räntefritt om man flyttar bolånet till dem. Perfekt timing och mötet med Länsförsäkringar bokades in ögonaböj.


Inför mötet med Länsförsäkringar var vi väl förberedda och vi blev väl bemötta. Bankmannen (ja, han är ju också "bankproduktsförsäljare") verkade uppskatta att vi visste vad vi pratade om och i de fall vi redan hade försäkringslösningar som trumfade vad de kunde erbjuda erkände han det utan omsvep. Han gav oss ett erbjudande som var långt bättre än vad vår trötta storbank mäktade med i sitt första försök. Samtidigt var vi ärliga och sa att vi kommer spela ut dem mot varandra och den med bäst erbjudande skulle få oss som kund. 


Jag erkänner att det var med viss skadeglädje jag i ett mail till storbanken summerade erbjudandet de var tvungna att slå om de ville ha kvar oss som kund. Det första svaret andades en mycket ödmjukare ton än tidigare och vår personlige "bankproduktsförsäljare" konstaterade "Oj, vilket bra erbjudande. Jag får återkomma med vad vi kan erbjuda". Några dagar passerade och sedan damp ett mail från storbanken ned med "vårt bästa erbjudande och förhoppningen att ni vill fortsätta vara kund hos oss". Hur de kunde ha några sådana förhoppningar övergår mitt förstånd då deras "bästa" erbjudande var långt sämre än vad de visste vi fått från annat håll.


Men historien slutar inte där, då vi hade ett kort till att spela ut mot Länsförsäkringar. Alltså agnade jag kroken med en hyfsat stor och fet mask; våra pensionspengar. Vi har en stor del av våra pensionspengar i storbankens indexfonder och jag utmanade Länsförsäkringar att räkna på hur stor ränterabatt en flytt av dessa pensionspengar är värd. På så sätt lyckades vi pressa ner ränta ytterligare något snäpp. 


Så nu är beslutet fattat och vi kommer att byta bank inom kort. För ett fysiskt möte och några mail fick vi alltså:

 • Sänkt bolåneränta med cirka 0,25%-enheter (och vi låg redan en bra bit under snitträntan)
 • Några månader räntefritt som välkomsterbjudande
 • Ordentlig rabatt på våra försäkringar
 • Gratis kort, internetbank, etc

Summerat blir detta en besparing på drygt 14 000 kr under den kommande 12-månadersperioden för oss. En helt ok timpenning på investerad tid alltså...

5 kommentarer:

 1. Grattis till att ni har hittat till Länsförsäkringar. Bytte till dem efter att ha varit kunder i många år hos SHB. Fick precis som ni ett mycket trevligt bemötande hos LF, de erkände att de inte kunde matcha vissa erbjudanden jag hade hos Avanza men gjorde inget väsen av det. Vi fick guldkundsrabatt och ränterabatt på bolånen så vi kände oss nöjda, allt helt utan avgifter förstås. Dock verkar det skilja en del mellan olika LF-kontor, vi har t.ex. bara 20% rabatt på försäkringar medans någon annan har 25% och ni verkar ha fått ett extra fint erbjudande med gratis ränta i två månader.

  Stort grattis!!

  SvaraRadera
 2. Tack Snålgrisen!

  Det känns verkligen som Länsförsäkringar flyttar fram sina positioner på bolånemarknaden och norpar allt större marknadsandelar.

  Ja, jag har förstått att rabatten på försäkringarna varierar lite. Vi fick 25%.

  Om jag förstått det hela rätt från er blogg som gick den rent praktiskta delen av flytten relativt smärtfritt?

  Mvh Avfart Frihet

  SvaraRadera
 3. Hej,
  hur resonerar ni när ni åker ni till sydostasien på somrarna? I min värld känns det som att njutningen blir väldigt mycket större när man åker till värmen under den svenska vintern. Dessutom är den svenska sommaren oslagbar.
  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle vi kunna välja helt fritt hade vi spenderat vintrarna i Sydostasien och somrarna i Sverige (så blir det kanske när vi nått vårt långsiktiga mål). Men det kan vi inte av flera praktiskt skäl såsom barnens skolgång och våra arbeten. Och då vi vill vara borta cirka två månader (minst) återstår bara ett rimligt alternativ; sommarlovet.

   Sen håller jag med om den svenska sommaren. Den KAN vara oslagbar men dessvärre är det alldeles för dåliga odds för det. Åtminstone i vår smak. Dom oslagbara dagarna är helt enkelt för få och för oförutsägbara.

   Mvh Avfart Frihet

   Radera
  2. Det man också får under en Asien-resa, som man inte får hemma, är en total avkoppling. Under de månader vi är borta behöver vi inte lyfta ett finger vad gäller städning, tvätt, disk, matinköp, matplanering (ok, man måste välja från menyn ;-) ) och liknande hushållssysslor. En motsvarande ledighet hade vi aldrig kunnat få i Sverige utan att ruinera oss.

   /Fru AF

   Radera