onsdag 7 februari 2018

Frihet på deltid?


Jag upplever att den strävan mot ekonomisk frihet som vi har blir allt vanligare. Eller så är det helt enkelt så att det bara är vi som ser det som redan fanns allt tydligare i takt med att vår egen strävan blir starkare, medan vi inte såg det alls tidigare. Nån form av confirmation bias alltså...
Hur som helst är skälen bakom denna strävan mot ekonomisk frihet olika från person till person, men skäl som ”vi vill ta ur ekorrhjulet” eller ”vi vill kunna spendera mer tid med barnen” återkommer allt som oftast. Dessa drivkrafter till ekonomisk frihet är bra, men det finns ett problem. Problemet är att det tar tid att skapa sig ekonomisk frihet. Ofta mycket tid! Detta samtidigt som ekorrhjulet snurrar förbaskat snabbt just här och nu. Samtidigt som barnen är små just här och nu. Inte om 15 år!

Men vad är egentligen frihet och kan man inte skapa sig lite frihet under resans gång? Lite frihet här och nu?

Ett sätt att hantera detta problem som Herr och Fru Avfart Frihet noterat och diskuterat många gånger är värdet av att gå ner i arbetstid. Vi har sedan vårt första barn föddes (vi har tre barn) jobbat deltid på något sätt. Vem av oss som gått ner i arbetstid och hur mycket har varierat, men de stipulerade 2x100% har det definitivt inte varit tal om de senaste tio åren eller så. Just nu jobbar vi på årsbasis någonstans kring 150-160% räknat på två tjänster. Den tid som vi därmed inte tillbringar på jobbet använder vi istället till att bromsa ekorrhjulet och umgås med våra barn. Detta görs både genom längre ledigheter under skolloven och genom färre arbetstimmar under vanliga veckor och på så sätt får vi både mer tid med barnen och ett lite långsammare tempo i vardagen. Mycket skönt och välbehövligt!

Självklart innebär vår minskade arbetstid att vår sparkvot sjunker och att vi därmed skjuter vår fulla ekonomiska frihet några år på framtiden. Men det är det värt alla dagar i veckan. Dessutom är det ju faktiskt så att det för oss som har relativt höga löner är skattetekniskt ”fördelaktigt” att gå ner i arbetstid eftersom vi betalar saftig statlig inkomstskatt. För mig innebär en minskad arbetstid till 80% en lönesänkning i skattade pengar på knappt 15% (pensionsinsättningar inte inkluderade i beräkningen). Jag får alltså ”bara” en nettolönesänkning på 15% trots att min arbetstid minskar med 20%.

När vi säger att vi jobbar deltid får vi oftast lite konstiga blickar som svar. Det är helt enkelt inte normen för välutbildade människor som är mitt i karriären att jobba deltid och det är inte riktigt accepterat. Men vem är det som sätter den normen? Och varför?
Är ett av skälen till att du strävar mot ekonomisk frihet att du vill ”ta dig ur ekorrhjulet” så skulle jag rekommendera dig att överväga att gå ner i arbetstid redan nu. Eller är den typen av frihet minskad arbetstid ger inte lika mycket värd som den totala ekonomiska frihet som flera av oss eftersträvar? Vilket är bäst; att springa fullt ös i ekorrhjulet i ett antal år för att sedan njuta av frukterna eller att småjogga i samma hjul några fler år samtidigt som man med jämna mellanrum tar sig en lugn fruktstund med barnen? Vi har bestämt oss för vad vi tycker, men vad tycker du?

12 kommentarer:

 1. Just det där med att barnen faktiskt bara är små en gång har jag tänkt mycket på. Att ha det bra ställd på åldernshöst är såklart toppen men egentligen skulle jag ju vilja ha den där friheten redan nu. Jag håller på och skissar på ett upplägg som skulle göra att jag fick mindre tid på jobbet och mer tid med mina barn, hoppas det går i lås:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn!

   Balansgången mellan nu och sen är inte lätt, men vi har hittat en kompromiss som vi känner oss nöjda med. Hoppas ditt upplägg går i lås och jag ser fram emot att läsa om det på din blogg.

   Mvh Avfart Frihet

   Radera
 2. Idag är min första dag ledig då jag nu gått ner från att arbeta 100% till 60%. Njuter i fulla drag =)
  Det känns viktigt att må bra och få ta det lugnt redan nu och inte "sen".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis!

   Hoppas du kommer att njuta av din nyvunna (deltids)frihet.

   Mvh Avfart Frihet

   Radera
 3. Nu har jag inga barn men jag har också funderat mycket på att gå ner i arbetstid för att få lite mer frihet redan nu. Du tar upp en bra poäng när det gäller höga löner och skatten, betalar man statlig inkomstskatt så blir nettolönesänkning inte så stor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Money for Nothing!

   Barn är ju inget krav för deltid 😉. Ja, så blir det med vårt skattesystem. Att välutbildade och högavlönade ska jobba mindre är ju knappast vad våra politiker avser med den statliga inkomstskatten, men det det blir ju en konsekvens. Åtminstone för några.

   Mvh Avfart Frihet

   Radera
 4. Exakt samma tankar hos oss. Och vi jobbar inte heltid längre någon av oss.

  SvaraRadera
 5. Hej Ekonomitankar!

  Är ni nöjda mer ert beslut?

  Mvh Avfart Frihet

  SvaraRadera
 6. Funderar på att göra samma sak nu när jag och min man väntar barn. Mer balans här och nu även om de långsiktiga målet kvarstår. Tjänar man över 39 000 i månaden så är det bästa alternativet att minska arbetstiden med motsvarande grad då det över ändå bara skattas bort.

  Hälsningar,
  msFIRE svenskafire.se

  SvaraRadera
 7. Kul inlägg att läsa! Jag har ibland när jag surfat runt bland sparare funderat på om jag kanske ska gå upp i tid för att fortare nå sparmålen, men så tänker jag att det skulle innebära att åka hemifrån efter 7 och komma hem framåt 17:30 och därefter ska livet fixas. Lockar inte alls att göra det permanent så jag fortsätter köra på mina 60% som jag klarar mig alldeles utmärkt med. Visst, det blir inga 70% sparkvoter, men jag lever livet varje vecka och tack vare det får jag sällan några behov av en arbetsexit. Har en ledig dag en gång i veckan och det är bland det bästa som finns i mitt liv, en dag att bara gå ut i skogen och ta igen sig. Då får det hellre ta dubbelt så lång tid att nå FIRE eller vad nu min plan är :) (Tror inte sluta jobba står på min agenda så länge jag får bestämma själv hur mycket jag kan jobba).

  SvaraRadera
 8. Nu har jag visserligen inga barn, det hade garanterat påverkat...
  men jag gör tvärtom, har två jobb, jobbar 150-160%, drar in dubbla årslöner. Har ett suveränt schema på mitt ordinarie arbete, detta kan ändras inom några år, så jag passar på nu, medans jag kan jobba extra, medans jag har orken och viljan. En kort sprut.. max 4-5 år, sen låta pengarna jobba åt mig resten av mitt liv. Har gått från "jag vill sluta jobba så fort som möjligt!" till "jag vill kunna sluta jobba några år tidigare och/eller gå ner i arbetstid".

  mvh

  SvaraRadera
 9. Goddag vänner, mitt namn är Antonio Laura från Israel, jag är en läkare av yrket Kirurg, jag är 45 år, läs noga mitt vittnesbörd om hur jag återställde ex kärlek inom två dagar av kärleksdel ljus stavningsbön, jag har goda avsikter att dela denna goda nyhet här ute, för jag vet att den här informationen kommer att hjälpa någon som läser detta just nu att läka brustet hjärta och återställa förlorat kärleksförhållande inom två dagar. Min stoy kan vara likadan, jag var gift med Antonio fyra år, förra månaden han gick upp med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka till älska mig, men allt jag gjorde var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket eftersom vi hade två små barn tillsammans och jag älskar honom så mycket att jag inte kan leva utan honom, jag frågade honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min kollega på jobbet, hon är min goda vän och hon rådde mig att snarare kontakta en kärlek stavningskärna som kan hjälpa mig att stava kärlek tillbaka, men jag är den typ av person som aldrig trodde att kärlek stavdelning fanns eller kan fungera, jag hade inget annat val än att prova, jag mailade stavningskanalens e-postmeddelande som hon gav mig och få muniter efter att jag fick ett svar Dr.Oduduwa sa till mig att han kan hjälpa mig att få tillbaka min man, det var inga problem att allt kommer att gå bra innan tre arbetsdagar, jag följde noggrant all hans instruktioner om vad jag ska göra hemma under mitten av natten kärlek spell bön. Oduduwa lanserade en Love-stavningsdel i luften och förvånansvärt andra dagen var den omkring 06.00. Min make kärlekspartner ringde mig på min mobiltelefon, jag blev så förvånad eftersom min man vägrat att ringa mig eller smsar mig de senaste tre veckorna, plötsligt ringde han för att be om ursäkt för mig och han sa att han kommer att återvända hem för att besöka mig och mina barn snart. Ända sedan den första dagen han ringde mig, han har ringt och smsat mig varje dag, idag ringde han att jag svarade på telefonsamtalet och han sa igen att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle förlåta och återvända till honom som kärlekspartner, att han älskar mig så mycket. Jag är så glad och tills idag började vi leva tillsammans lyckligt som en familj. min djupa tacksamhet till Dr.Oduduwa för hans begåvade krafter för att återställa trasiga äktenskap och föra tillbaka ex kärlekspartner inom två dagar kärlek stavning bön som fungerar. Jag rekommenderar honom varmt för alla som söker brådskande återställande av kärlek (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)

  SvaraRadera