onsdag 20 april 2016

Semesterkostnader


Dagen efter jag äntligen kommit igång med bloggen ställer Onkel Tom en för mig mycket intressant fråga på sin läsvärda blogg Onkel Toms Stuga (länk). Han frågade sina läsare hur mycket pengar som är rimligt att spendera på semestern. Jag började skriva ett svar men insåg snabbt att det skulle bli på tok för långt. Resor och ekonomi är nämligen två av mina större intressen här i livet. Istället fick det alltså bli ett blogginlägg och ärlig talat tycker jag ämnet förtjänar det. Minst.

Resor och hur mycket pengar man är beredd att spendera på dem är säkerligen ett område där familjen Avfart Frihet sticker ut jämfört med de flesta som söker ekonomiskt oberoende. Sticker ut rejält dessutom. Resor är nämligen vårt livselixir och inte något vi är beredda att kompromissa speciellt mycket med på vår väg mot ekonomisk frihet. Vi anser nämligen att resor är en form av frihet som vi kan njuta av på vägen mot ekonomisk frihet. Att vi därmed även skjuter vårt långsiktiga ekonomiska mål en del på framtiden är vi fullt på det klara med och accepterar fullt ut.

Så vårt svar på frågan från Onkel Tom är att vi under denna sommar kommer tillbringa knappt två månader i Sydostasien. Det kommer att kosta oss 70-75 000 kr för hela familjen på fem personer. Dessa pengar inkluderar allt. Flygbiljetter, boende, mat, blöjor, nöje, övriga transporter, visum, tvätt, solkräm och så vidare. Det är när man nämnt summan som frågorna brukar komma. En vanlig kommentar är att det inte räcker och att det kommer vara betydligt mer när vi väl summerar efter resan. Nej, det kommer det inte! Vi har mycket stor erfarenhet av hur mycket pengar vi spenderar när vi reser och speciellt gäller detta när vi reser i Sydostasien. Troligen landar vi i nedre delen av spannet då vi denna gång åker till mindre exploaterade områden och därmed har ännu längre levnadsomkostnader att se fram emot.

En annan vanlig kommentar är att det är väldigt mycket pengar. Ja, det är det! Men är det dyrt?
För att svar på den frågan måste man fundera kring alternativkostnaden, det är ju inte direkt gratis att dra runt en familj på fem personer hemma i Sverige under två sommarmånader. I vårt fall handlar det väldigt lågt räknat om 20 000 kr för mat, bensin och annat basic som hör vardagen till. Och då gör vi inget annat än sitter hemma i trädgården och tittar på varandra hela sommaren. Ett inte speciellt lockande alternativ med tre små barn. Så till de 20 000 kronorna ovan måste man alltså addera merkostnader för glassen, jordgubbarna, godsakerna man lägger på grillen, godsakerna man häller i glasen, utflykterna man gör, de extra transporterna man gör, inträdena man betalar. Och kanske stugan på Öland som man hyr för en vecka, kanoterna man hyr eller vad man nu väljer att göra för att njuta av livet och stimulera sina barn och sig själv. Min poäng är att merkostnaden för att tillbringa två månader i Sydostasien faktiskt inte är speciellt hög i de flesta fall. Åtminstone om man tänker till när resan planeras. Och det är dessbättre nåt som Fru Avfart Frihet har svart bälte i.

Men visst är det trots allt en merkostnad och är det då väl investerade pengar? Ja, jag tycker verkligen det. Våra erfarenheter av att resa med våra barn är fantastiska. Så mycket vi fått se och uppleva tillsammans, så mycket barnen lär sig om andra kulturer, så mycket riktig kvalitetstid vi fått tillbringa tillsammans. Den tiden vi får med våra barn under våra resor är utan tvekan den bästa investering vi någonsin gjort.

2 kommentarer:

 1. Lycka till med bloggen Avfartfrihet!

  Jag får lätt ågren av det här inlägget eftersom jag ifrågasätter en hel del, dock inte själva resandet.

  Men jag tycker inte vi ska ha liv där resandet långt bort är ett sätt att få tid för varandra. Det är att betala för en trivial "tjänst".

  Sedan kan jag tycka att man inte måste åka så långt bort. Runt medelhavet finns några av vår jords finaste platser både när det gäller natur, kultur och historia.

  7 500 är den korrekta summan du får från Onkel Tom!

  SvaraRadera
 2. Helt rätt resonemang angående tiden! Det är ett av många sätt att spendera kvalitetstid med sina barn. Ett annat är att gå ner i arbetdtid (vilket vi också gör).

  Jag håller också med dig om Medelhavet, de senaste somrarna har vi tillbringat just där.

  Men som vanligt handlar det inte bara om vad något kostar utan även vad man får tillbaka. Jag hoppas du får vad du vill för din merkostnad på 7500, Jag vet att vi får vad vi vill för vår merkostnad (som alltså är bra mycket mindre än pengar själva resan kostar). Det handlar om prioriteringar och vi är alla olika, och tur är väl det.

  SvaraRadera