onsdag 13 juli 2016

Fru Avfart Frihet om minimalism - del 2

I den förra delen av beskrivningen av vår minimalistiska resan gick Fru Avfart Frihet igenom den mer materialistiska sidan av minimalism, men för oss finns det även en mer filosofisk och mental aspekt av det. Snarare är det så att ju mer av det materialistiska som skalats bort, desto viktigare har den andra sidan av minimalismen blivit.

I samband med att vi kom hem från långresan var det dags för oss båda att börja jobba igen efter föräldraledigheten för vårt yngsta barn. Under resan vann vi två viktiga insikter vad gäller tillgänglig tid eller rättare sagt tid man själv förfogar över (dvs ej förvärvsarbetstid) och den ena är vilket behagligt liv man kan leva när man inte är ständigt stressad över allt man ska hinna med och den andra är hur trevligt det är att kunna umgås hela familjen i lugn och ro och spendera även kvantitetstid tillsammans; inte bara kvalitetstid. För att kunna upprätthålla mer av dessa två saker i vardagen hemma bestämde vi oss för att jobba ca 150% tillsammans. Det har lett till att vi har tid att verkligen umgås med våra barn alla dagar i veckan; att vi har tid att läsa högt för dem, spela spel tillsammans, cykla till lekplatser och annat som man kanske inte hinner med på vardagar om båda föräldrarna jobbar heltid. Dessutom måste inte matlagning, handling och annat alltid gå i flygande fläng, utan även i sådana aktiviteter försöker vi ha med barnen. Dels blir det tillfällen att umgås och dels blir barnen inte helt "curlade", utan får bidra efter egen förmåga.

Mer tid hemma på dagtid på vardagar har också lett till att kvällarna inte behöver användas till hushållsarbete i särskilt stor utsträckning, utan då finns det utrymme för den i småbarnsföräldravärlden så omhuldade "egentiden". För min del innebär det oftast någon form av motion eller läsning och så brukar Herr AF och jag dricka en kopp te tillsammans och prata igenom saker och ting som hänt under dagen och som är på gång.

På helgerna brukar vi vika minst en av dagarna åt någon form av utflykt, vilket ofta innebär en runda ut i naturen för vandring, cykling, bärplockning eller bad, beroende på vilka alternativ årstiden erbjuder. Museibesök blir det också ibland. I vilket fall som helst är det enkla och billiga aktiviteter, som oftast erbjuder både vistelse utomhus och en skön avkoppling från stress och hets.

Sammanfattningsvis kan jag säga att för oss står minimalism för enkelhet och underlättande av vardagen, där det finns tid att fokusera på det som är viktigt. För oss handlar det framför allt om att ha tid för familjen och oss själva, vilket vi gett oss själva utrymme till dels genom att arbeta lite mindre och dels genom att ha skapat en tillvaro där prylar och konsumtion mist sin status, så att vi slipper lägga tid på att dra in pengar till och hantera saker vi ändå inte behöver. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar