fredag 7 oktober 2016

Gör om, gör rätt

Redan snart efter vårt första barns födelse drog vi igång med att spara barnbidraget och det fortsatte vi med när barn två och tre gjorde sina respektive entréer. Bra Herr och Fru Avfart Frihet! Vi flyttade därefter vårt barnsparande till ISK ganska snart efter att den sparformen introducerades. Bra igen! 

Men sen kom vår lilla tankevurpa. 

Eftersom vi har en väl utvecklad allergi mot att köpa saker för köpandets skull har vi indoktrinerat våra nära och kära att inte köpa lastbilslass med plastiga leksaker till våra barns födelsedagar och till julaftnar. Vi ber dem istället att köpa någon ordentlig sak och känner de sedan att de vill ge mer, så vänligen ge pengar. På samma sätt har vi själva resonerat. Vi har köpt en del leksaker som presenter, men varit ganska restriktiva. Istället har vi satt in lite pengar på barnens konto. Trots detta känns det ibland som att man vadar i leksaker när man korsar vardagsrummet, men efter mångtaliga besök hos andra familjer med små barn inser vi att leksakshögen i vårt hus nog får betraktas som marginell med dagens mått mätt. Vän av ordning invänder nu med att det är väl inget större fel med detta, snarare tvärtom?  Helt riktigt. Men felet vi gjorde var att under flera år sätta in barnens födelsedagspengar på samma ISK som vi sparade barnbidraget. Alltså blandade vi våra barns egna pengar som de så småningom ska ha beslutanderätt över med de pengar som är tänkta till barnen men som vi fortfarande vill ha beslutsrätten över. Där och då hade vi kort sagt lite otur när vi tänkte…

Nu börjar våra äldsta barn närma sig åldern och mognaden att introduceras till sina egna pengar (utöver de pengar de har i sina plånböcker) och sitt eget sparande. Då blev vi helt enkelt tvungna att reda ut hur mycket pengar som egentligen är barnens egna av den vid det här laget ganska stora summa som våra barnportföljer utgör. Fru Avfart Frihet är, som tur är, utrustad med ett elefantminne kring hur mycket pengar barnen fått vid respektive födelsedag och jul. Så vi gjorde helt enkelt en lista för varje barn och summerade. Sen la vi på lite till för att vara riktigt säkra på att de enda förlorarna på Herr och Fru Avfarts Frihets tankevurpa är just Herr och Fru Avfart Frihet. 

Barnen har nu fått var sitt ISK hos Avanza och där kommer deras egna pengar att investeras. Vår plan är investera hälften i några aktieindexfonder med god global spridning och hälften i svenska aktier. Vi väljer endast svenska aktier då det handlar om små inköp och courtaget blir för högt om vi går utanför Sverige. Vi tänker oss en relativt enkel portfölj med 10-12 klassiska svenska företag med en bra branchspridning. För att locka barnens intresse lite skulle jag vilja krydda med något kul företag som kan tänkas tilltala mindre barn, men jag har inte hittat något klockrent alternativ ännu. Är det någon som har någon bra idé på en aktie som tilltalar barn i lågstadieåldern?

2 kommentarer:

  1. Cloetta kanske skulle kunna vara ett alternativ eller varför inte Starbreeze om något av barnen gillar tv/dataspel:)

    MvH Pengaregn

    SvaraRadera
  2. Tack! De finns på listan. Men jag har två problem med dem. De vet fortfarande inte vad Starbrerza är och jag har inte allt för bråttom med att upplysa dem. Cloetta känner de med all säkerhet till, men sockerkonsumtion är inget jag vill uppmuntra...

    Mvh Avfart Frihet

    SvaraRadera