onsdag 12 oktober 2016

Ombalansering

Mer än hälften av våra investeringsbara tillgångar ligger i aktieindexfonder. En del hos Avanza, men det mesta finns fortfarande hos vår lite trötta storbank. Totalt pratar vi om 8-10 fonder och när vi satte upp nuvarande struktur inklusive månadssparande för sisådär 8-9 månader sedan valde vi göra viktningen geografiskt för att få en vettig riskspridning. Alltså investerade vi lika delar i globalfonder, europafonder, fonder i tillväxtmarknader, USA-fonder och i sverigefonder. Jag inser att vi med den viktningen blir lite tyngre i USA, då 50-60% av globalfonderna är investerade i USA. Men det tyckte jag var helt ok. 

Under dessa 8-9 månader har det hunnit hända en hel del. Den största händelsen i fondsparandet är att vi har avvecklat aktieindexsparandet i sverigefonder helt och istället ersatt det med rena aktieinvesteringar. Men det är inte det jag tänkte diskutera här och nu. Nej, jag tänker istället på ombalansering. 

Häromdagen när jag stökade rundor i barnportföljerna för sortera upp barnens egna pengar från de pengar som vi vill fortsätta att ha beslutsrätten över (se det tidigare inlägget "Gör om, gör rätt") blev behovet av en ombalansering ännu mer uppenbart än vad det redan var. Resultatet blev därmed en översyn och en ombalansering av samtliga fondportföljer.

Behovet av ombalansering uppstår när vissa marknader växer bra mycket mer än andra och viktningen inte längre är vad man beslutat att den ska vara. Plötsligt är riskspridningen inte längre den man önskar. Botemedlet är lika smart som enkelt. Man säljer helt sonika en del av de fonder som gått bra och köper mer av de som gått mindre bra så att viktningen blir den korrekta. Och så börjar man liksom om igen. Detta gör vi en till två gånger om året och det fina i kråksången är att man därmed tvingar sig själv att sälja dyrt och köpa billigt. Något som annars inte är helt lätt att göra. Här spelar nämligen våra små hjärnor oss gärna ett spratt, och vi tenderar istället att köpa dyrt och sälja billigt. 

De senaste 8-9 månaderna har global- och USA-fonderna gått stark med i runda slängar 15% tillväxt. Fonderna i tillväxtmarknaderna har gått ännu bättre med sina 17-18%. Däremot har europafonderna gått ganska knackigt med endast marginell vinst om ens någon alls. Alltså har jag med hjälp av ombalanseringen hämtat hem vinster från de marknader som gått bra och istället investerat dem marknader som förhoppningsvis kommer gå bra i en inte allt för avlägsen framtid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar