söndag 15 maj 2016

Självinsikt

Jag är ju nybörjare när det handlar om aktieinvestering och som nybörjare tror jag mig insett vilket som är min största tillgång som aktieinvesterare. Den tillgången är att jag är väldigt medveten om att jag är just nybörjare och att jag därmed insett att jag har ofantligt mycket att lära. Jag tror att hybris är alla aktieinvesterares värsta fiende. Jag hoppas att jag aldrig får uppleva den dagen då jag på allvar tror och känner att det här med aktier det behärskar jag, det kan jag, det är jag riktigt duktig på. Den dagen tror jag nämligen att risken för ett riktigt dyrt misstag är som allra störst. 

Jag inser att jag inte är speciellt duktig på att analysera företag och aktiers värdering. Jag inser också att jag inte är speciellt duktig på att göra makroekonomiska analyser. Så vad är jag då duktig på? Tja, jag är duktig på att hitta och ta till mig mycket information. Jag är duktig på väga samma allt jag läser, ser och hör. Duktig på att dra slutsatser från all den information jag inhämtat. Denna egenskap tillsammans med en försiktig och ödmjuk inställning till vad jag pysslar med hoppas jag borgar för en introduktion till aktiernas förlovade värld utan alltför många och alltför dyra näsbrännor.

Denna självinsikt har starkt bidragit till att jag valt den strategi jag valt. En tydlig buy n' hold strategi med fokus på utdelningsaktier. Och det är ju heller ingen slump att våra första aktier in i den spirande portföljen är aktier som Investor, Kinnevik, HM och Atlas Copco.

5 kommentarer:

 1. Se där!
  En vän bland alla i snålbloggsträsket.

  Lysande bloggstart och fortsätt i samma stil!

  Mvh//Cm

  SvaraRadera
 2. Tackar! Jag gillar din självdistans och hoppas kunna bjuda igen med något leende här eller där.

  Mvh/ Avfart Frihet

  SvaraRadera
 3. Att du är bra på att väga samman allt du läst är nog bra. Annars riskerar man med en alltför ödmjuk attityd att haka på nån som verkar kunna sin sak. Det kan vara dumt att haka på även den som har rätt och kan sin sak, för att vederbörande har en annan riskprofil, tidshorisont, mm.

  Angående buy and hold med utdelningsaktier. Vad är skillnaden för dig mellan ett bolag som delar ut och ett bolag som återinvesterar (tex Berkshire Hathaway)?

  SvaraRadera
 4. Att du är bra på att väga samman allt du läst är nog bra. Annars riskerar man med en alltför ödmjuk attityd att haka på nån som verkar kunna sin sak. Det kan vara dumt att haka på även den som har rätt och kan sin sak, för att vederbörande har en annan riskprofil, tidshorisont, mm.

  Angående buy and hold med utdelningsaktier. Vad är skillnaden för dig mellan ett bolag som delar ut och ett bolag som återinvesterar (tex Berkshire Hathaway)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen är det ju ingen större skillnad, utom möjligen rent psykologiskt. Den dag då vi verkligen checkar ut från lönearbetet tror jag att det kommer vara psykologiskt lättare för oss att tänka på utdelningarna som "lön" jämfört med att sälja av viss andel av kapitalet varje år. Speciellt de år som depåsaldot visar röda siffror.

   Mvh Avfart Frihet

   Radera