fredag 27 maj 2016

Bonusinlägg

Det har varit låg aktivitet på bloggen på sistone och det beror på att jag farit land och rike kring, både i jobbet och privat. Tiden har helt enkelt inte funnits där. Nåja, dags för bot och bättring. 

Ungefär samtidigt som jag landade efter alla resor landade även lönen på lönekontot och naturligtvis slängde jag ett öga på lönespecen. Jag noterade då som väntat att lönen innehöll några tusenlappar mer än vanligt. Det var min årliga bonus som trillat in. Min första reaktion var ”yes, mer pengar att mata pengamaskinen med!”, men ganska snart fick jag tillbaka min väletablerade avsmak för bonussystem. Vän av ordning undrar nu om herr Avfart Frihet har gått och blivit mer tokig än vanligt; han får en bonus och så har han mage att klaga! Tja… Kanske är jag lite tokig, men jag ska försöka förklara vad jag menar.


Notera allra först att jag inte pratar om de där bonussystemen som valsas runt i media där pamparna kliar varandra på ryggen och samtidigt ger varandra miljonbonusar för ett arbete uselt utfört. Det kan man visserligen ha en hel del åsikter kring, men det är allstå inte de bonusarna jag prata om här. Inte heller avser jag de engångsbonusar som ett företag efter ett osedvanlig bra år beslutar sig att ge till sina anställda som ett tack och som ett erkännande av de anställdas goda arbete. Nej, det jag menar är det systematiska användandet av bonusar som en del av den årliga lönen för alla på företaget från VD:n ner till städerskan. Där bonusar är individuella och baseras på hur just jag presterat under året, oavsett hur det har gått för min kollega Kalle två skrivbord bort. De som trodde jag blivit tokig redan under inledningen av blogginlägget är nu helt övertygade. ”Det är ju klart som korvspad att det är bra att jag premieras när jag gjort ett bra jobb och inte får lida för att Kalle två skrivbord bort inte gör vad han ska!” Låt mig då tydliggöra att jag i allra högsta grad är för lönespridning, gärna mer än vad vi har idag. Att göra ett bra jobb ska premieras, men det ska göras genom det vanliga lönesystemet och inte via ett bonussystem som ingen riktigt begriper.


Det finns en väldigt enkel förklaring till varför jag generellt sett är negativt inställd till bonussystem. Bonussystemen har nämligen inte avsedd verkan för företagen utan snarare tvärtom. De generar inte de positiva effekterna (fokus, effektivitet, etc.) man gärna tror, utan skapar istället en massa problem, effektivitetsförluster och i slutändan onödiga kostnader. Det finns massvis med vetenskapliga belägg för att incentivbaserad ersättning funkar jättebra för vissa specifika typer av arbeten. Ett exempel på sådant arbete är ett arbete utan större intellektuell insats (gräv en grop och fyll igen den igen, typ). Ett annat exempel är vissa typer av försäljningsjobb (ju fler dörrar du knackar på desto mer säljer du). Men de allra flesta jobben idag är inte av den typen. Jobb idag kräver kreativitet, problemlösningsförmåga, samarbetsförmåga, kommunikationsförmåga, engagemang, motivation, med mera. Jag är ledsen att meddela er att bonussystem inte gör anställda mer kreativa, inte bättre på att samarbeta, inte bättre på att lösa problem och inte heller bättre på att kommunicera. Tyvärr är det faktiskt tvärtom. Detta finns det dessutom väldigt många vetenskapliga belägg för. Jag tycker att detta klipp beskriver det ganska bra:

Jag är anställd på ett ur väldigt många synvinkar väldigt bra företag och jag har inga som helst planer på att jobba på något annat företag. Däremot har jag som ni vet planer på att inte jobba alls, men det har egentligen inget med något företag att göra. Det handlar uteslutande om mig, mitt liv och mina prioriteringar.

Min största kritik mot det företag jag är anställd på är att vi sedan många år använder oss att ett bonussystem som ovan och det tjatar jag om med alla som orkar lyssna… Jag har alltså på nära håll själv sett otaliga exempel på hur bonussystem har en direkt negativ effekt på vad som faktiskt blir gjort och på samarbetet mellan personer och avdelningar. Jag har sett exempel på att mål som sattes vid årsskiftet efter 6-9 månader inte längre är relevanta eftersom omvärld och omständigheter ändrat sig. Trots det jagas dessa mål in i absurdum då de ligger till grund för någons bonus. Jag har sett personer vägra hjälpa någon annan då det ”stjäl” tid som de istället vill använda för att jobba mot sina egna mål och sin egen bonus. Jag har sett hur ofantligt mycket tid det tar att administrera ett bonussystem och alla de mer eller mindre påhittade KPI:er de medför. Jag har sett vilket felaktigt beteende vissa av dessa påhittade och inte helt genomtänkta KPI:er medför. Och jag har sett godtyckligt systemet ändå är. Dyker det upp en svart svan, så bortser man ifrån den för annars påverkas ju bonusen…


Så för att summera: Släng bonussystemen ut genom fönstret och ge istället alla en lite högre grundlön. Detta skulle alla vinna på i slutändan. Håller du med? 


4 kommentarer:

 1. Intressant. På mitt företag får alla samma bonus, men för varje chefsnivå så dubblas den (men den detaljen är inget som kommuniceras). Det finns därmed inga direkta prestationer eller KPIer inblandat utan allmänt nån % av vinsten. Jag har också tänkt på detta, speciellt då jag klassar mig själv som mer ekonomiskt driven (girig enligt vissa) än 98% av alla. När man får meddelande om bonusen blir man glad i ca 5-10 minuter. Sedan 5-10 minuter till när den faktiskt kommer. Sedan försvinner den i ett hål, i mitt fall pengamaskinen. Sen tänker jag inte mer på den förrän det är dags nästa gång. Då kommer det intressanta - blir det en sänkning, eller rent av utebliven bonus, då känns det jävligt illa. Man går och tänker på det klart mycket längre, och det passar väldigt bra som ämne för skitsnack i korridorerna. Många gånger mer negativt med minskad/utebliven bonus än det positiva med bibehållen/höjd bonus, i alla fall enligt min mening. Alltså är det ett ganska farligt sätt att försöka göra personalen nöjda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en bra kommentar!

   Vi människor och våra underliga hjärnor är helt enkelt bra mycket mer komplexa än vad man skulle kunna tro. Detta är ytterligare ett exempel. Användandet av bonussystem funkar helt enkelt inte på de sätt man först tror.

   Mvh Avfart Frihet

   Radera
 2. Ni har så rätt! Detta har i vetenskapens värld varit känt länge så det är märkligt att företag missat just det. Rekommenderar Alfie Kohns artikel i ämnet. Den behandlar ämnet på ett lättsamt sätt. https://hbr.org/1993/09/why-incentive-plans-cannot-work

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Den ska jag definitivt läsa.

   Mvh Avfart Frihet

   Radera