lördag 9 juli 2016

Det är billigt att resa - om man gör det smart

Vi gör knappast någon hemlighet av att vi är resenördar. Varken här på bloggen eller någon annanstans. Vi älskar att upptäcka nya kulturer, utforska nya miljöer, smaka nya smaker, se nya platser. Och vi är beredda på att lägga en hel del pengar på våra resor. Just pengarna är väl också den vanligaste invändningen vi får ("Det är ju sååå dyrt att resa"). Ja, det är klart att våra resor kostar pengar, men dyrt skulle jag inte vilja påstå att det är. Men det är sagt med våra värderingar och med värderingar är det ju som så att vi alla har olika. 

Jag tänkte ta den resa vi just nu befinner oss på som ett exempel på vad vi betalar för våra resor och varför jag tycker det är ganska billigt. Grundförutsättningarna är alltså att vi är en familj på fem personer och vi tillbringar sommaren i Sydostasien. 

Vårt kostnadsmedvetna resande börjar redan då vi väljer resmål. Det är ju ingen slump att vi är i Sydostasien. Klimatet är underbart, stränderna vackra, baden sköna och maten god. Och det är billigt! Men även inom Sydostasien är vi petiga. Vi åker inte till Bali, Phuket eller nåt annat (över)exploaterat ställe. Dels är dessa ställen i vårt tycke förstörda av ohejdad turism och dels är det för dyrt. Nej, istället väljer vi ställen utanför de största turiststråken. På så sätt får vi uppleva mer och till en lägre kostnad. 

Vi bokar alltid boende i förväg. Det kanske inte låter så spontant och spännande men visa av erfarenhet vet vi att det passar oss bäst. Risken är nämligen annars stor att man hoppar på något dåligt. Och dyrt! Man orkar nämligen inte kolla speciellt många ställen att bo på när man kommit fram till ett nytt ställe. Speciellt om resan varit lång, barnen är trötta och hungriga, alla är svettiga och vill inget hellre än att slänga sig i närmsta våg. Genom att boka i förväg vet vi vad vi får, till vilket pris och vi slipper leta. 

När vi bokar boende till familjen i Sydostasien går vi aldrig över 500 kr/natt (utom möjligtvis i någon storstad, men de undviker vi för det mesta) och ska vi stanna längre tid är 400 kr/natt vårt riktmärke. På vår nuvarande resa betalar vi i genomsnitt strax under 350 kr/natten för bungalows på stranden för hela familjen. Det finns billigare att få tag i men då hamnar man på för låg standard (inget rinnande vatten, ingen västerländsk toalett, ingen fläkt eller AC, etc) för oss.

I Sydostasien är det svårt att hitta boenden med kokmöjligheter, men eftersom det är så billigt att äta ute spelar det inte så stor roll. Tre mål mat på restaurang (gärna av typen "ett hål i väggen"), nån solvarm frukt till mellanmål och vatten stannar på cirka 400 kr/dygn. Detta skulle vi kunna kapa en del på genom att äta ris morgon, middag och kväll. Men då mat är ett annat av våra intressen väljer vi att lägga lite extra pengar. 

Den tredje stora utgiften är givetvis flygbiljetterna hit. Men väljer man att stanna knappa två månader som vi istället för de standardiserade 2-3 veckorna så blir kostnaden per dag fullt acceptabel. 

Lägg till lite småkostnader för transporter, tvätt och nån strandleksak så hamnar vi på runt 800 kr per dag att leva som turist i Sydostasien. Eller 24 000 för en månad. För fem personer! Och det inkluderar allt utom ökat slitage på badbyxorna. Det är väldigt få månader, om ens några, som vi har så låga levnadsomkostnader hemma i Sverige. 

Inkluderar vi sedan flygbiljetterna för just denna resa ökar dagskostnaden till 1300 kr eller månadskostnaden till 39 000 kr, vilket är några enstaka tusenlappar mer än vad vi smittar hemma. För en merkostnad på kanske 5 000 kr (plus de fasta kostnaderna för i huvudsak bolån hemma) får vi alltså knappa två månaders semester i Sydostasien.

Men tanke på vad vi får uppleva kan jag bara inte tycka att det är dyrt. Snarare riktigt billigt. Vad tycker ni?

2 kommentarer:

  1. Jag tycker precis som du att det är väldigt väl spenderade pengar.
    vilken del av sydostasien tycker ni bäst om?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Karl!

      Dessbättre har vi några länder kvar att besöka så jag hoppas vi inte har hittar favoriten ännu. Vi gillar Kambodja och givetvis Thailand. Men i Thailand får man leta betydligt mer för att hitta de guldkorn som fortfarande är genuina och oförstörda. Koh Jum är ett exempel, men det finns fler.

      Mvh Avfart Frihet

      Radera