fredag 7 april 2017

Homo Sapiens

Jag läser mycket. Väldigt mycket till och med. Har alltid gjort och kommer förhoppningsvis alltid att göra. Det var till och med så ”illa” att mina kompisar klagade på mig när jag var i 10-12 årsåldern. De tyckte jag var skittrist som inte ville spela fotboll eller vad det nu var de ville hitta på just den dagen, utan hellre satt med näsan djupt ner i ny spännande bok. Numera läser jag det mesta som jag tycker verkar intressant. Det är skönlitteratur, olika typer av facklitteratur, biografier och givetvis en faslig massa bloggar med främst ekonomiskt innehåll.

 

Nästan allt jag läser nu för tiden är i digitalt format via telefonen, antingen direkt på nätet eller e-böker som jag lånar på bilbioteket. Att låna e-böcker på biblioteket är sanslöst smidigt. Man sitter lugnt och skönt hemma i soffan och surfar runt bland spännande boktitlar och när man väl bestämt sig laddar man hem boken i fråga och kan börja läsa direkt. Ställtiden är noll och risken att glömma lämna tillbaka boken är obefintlig då det helt enket inte går att läsa vidare när lånet gått ut (men man kan givetvis låna om boken). Dessutom kostar det gratis! Det största problemet är att det oftast finns begränsningar på hur många e-böcker man får låna under en viss tidsperiod. Detta problem löser man enklast genom att ha flera lånekort, eller snarare den digitala varianten som mest är en kod, på flera olika bibliotek.

 

Hur som helst så har jag så vitt jag kan komma ihåg aldrig rekommenderat någon bok här på bloggen. Men häromveckan ramlade jag över en bok som jag tycker kan vara värd ett omnämnande. Den handlar i och för sig inte uttryckligen om ekonomi, men det finns väldigt många beröringspunkter och är man allmänt intresserad av hur vi människor funkar, hur vi har hamnat där vi är och varför samhället ser ut som det gör är det en riktigt läsvärd bibba (digitala) papper. Boken jag tänker på heter ”Sapiens: En kort historik över mänskligheten” och är skriven av Dr Yuval Noah Harari som har en bakgrund från Oxford och som nu är verksam vid Hebreiska univeristetet i Jerusalem. Harari fokuserar sin forskning på de största och bredaste av historiska frågor såsom ”Har människor blivit lyckligare under tiden gång?”.

 

Harari tar på ett förvånansvärt medryckande och tankeväckande sätt med läsaren på Homo Sapiens resa från att vara en av många människoarter med hemviste i en bortglömd vrå nere i Afrika för 100 000 tusen år sedan till att bli jordens odiskutabla herre. Varför blev just vi så famgångsrika? Varför skapade vi städer? Hur kommer det sig att vi började tro på gudar eller bekänner oss till olika ideologier? Varför blev pengar så viktiga och hur kommer det sig att alla litar på pengar? Hur hamnade vi en situation så starkt präglad av konsumism som vi ser idag? Hararis väver samman flera vetenskapliga disipliner för att svara på dessa frågor och många fler därtill. På vägen passerar läsaren den kognitiva revolutionen, jordbruksrevolutionen, hur mänskligheten enandes till vad som kan liknas vid ett globalt imperium och givetvis den vetenskapliga revolutionen. Sist men inte minst diskuterar Harari om den enastående utveckling som Homo Sapiens genomgått och skapat verkligen gjort oss lyckligare.

 

Jag tycker boken är fantastiskt välskriven och Harari lyckas förmedla ett i många fall komplicerat ämne på ett lättförståligt sätt och lyckas till och med få in en hel del humor på kuppen. Vidare slår Harari hål på många myter med vetenskapens hjälp och många läsare kan säkerligen bli ganska så provocerade av en del av det han tar upp i boken. Allt som oftast visar han tydligt att det som vi kanske tycker är självklart och naturligt egentligen baseras uteslutande på kulturella normer som dessutom kan vara direkt motsatta i en annan del av världen eller för bara ett par generationer sedan.

 

Boken låter sig inte sammanfattas på några rader, och jag kan inte annat än rekommendera den om man har minsta intresse av varför vi mäniskor är som vi är och har det som vi har det.

6 kommentarer:

  1. Jag hade i princip givit upp att söka efter titlar som intresserar mig i bibliotekets e-boklistor. Men detta är en titel jag velat läsa länge. Var tvungen att dubbelkolla, och dra på trissor, den fanns verkligen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom jag lånar e-böcker från flera olika bibliotek har jag märkt att utbudet kan variera friskt. Så ett tips kan vara att kolla flera bibliotek.

      Mycket nöje när du läser! Och du får gärna återkomma med en kommentar om vad du tyckte.

      Mvh Avfart Frihet

      Radera
    2. Jag brukar alltid söka på Stockholms Stadsbibliotek. I min enfald trodde jag att databasen för digitala titlar var nationell. Det verkar onekligen lite meckigt att logga in enskilt på alla Sveriges olika bibliotek och söka titlar.
      Den enda ebokstiteln av intresse jag funnit hittilldags var Daniel Kahnemans Tänka snabbt och långsamt.
      Antar att du känner till att det finns en uppföljare - Homo Deus, som jag hört skall vara än bättre :-)

      Radera
    3. Homo Deus hade jag faktiskt lyckats missa! Det läggs högt upp på min "läslista". Tack för tipset!

      Mvh Avfart Frihet

      Radera
  2. Sapiens, Den boken läste jag för 6 månader sedan, Svinbra! Jag bara älskar den. Läst nästan alla böcker av Richard Dawkins som till viss del innehållsmässigt överensstämmer. Dessa kan jag rekomendera.

    // Procentpanik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Procentpanik,

      Tack för tipset! Dawkins har länge funnits på bruttolistan, men jag har inte fått "loss tummarna". Kanske för att jag inte vet vilken bok jag ska börja med. Är det "Den själviska genen" som gäller har du nåt annat förslag för en nybörjare på Dawkins?

      Mvh Avfart Frihet

      Radera