Vår Portfölj


Här kommer jag med ojämna mellanrum presentera vår portfölj och våra utdelningar. Jag kommer att försöka vända och vrida på siffrorna på olika håll för att på så sätt hitta nya infallsvinklar för förbättringar. Jag gillar att visualisera vårt sparande, investerande och vägen mot vårt långsiktiga mål. Det kommer ni förhoppningsvis att få se prov på här vad tiden lider.

Idag, den 7:e december 2016, uppgår portföljernas totala värde till cirka 1 142 000 kronor om vi inkluderar våra barnportföljer men exkluderar barnens egna pengar. Fördelningen av tillgångar (exklusive barnportföljerna) ser ut så här:Som ni ser ligger den största delen fortfarande i aktieindexfonder men vi viktar upp allt mer i aktier, med fokus på stabila utdelningsaktier. De aktier vi idag har är:


Aktieportföljen är i allra högsta grad i sin linda och kommer sakta men säkert att utökas efterhand som jag hittar lämpliga köplägen.Men det är en process som jag skyndar långsamt med.


När det gäller aktieindexfonder så har vi valt att sprida dem geografiskt, dvs vi har lika delar globalt, USA, Europa och tillväxtmarknader. Jag inser att vi därmed får en liten övervikt för USA eftersom globalfonderna brukar ligga kring 50% mot USA. Det är har jag inte sett som något problem och under året har det snarast varit ett lyckokast, men nu funderar jag på om man borde minska exponeringen mot USA.


Som tillgångar skulle man även kunna räkna det kapital som vi har bundet i diverse pensionssparande (ca 1,35 miljoner) i vårt hus (ca 1,5 miljoner). Men av princip vägrar jag att inkludera pengarna bundet i huset förrän den dagen vi verkligen sålt huset med vinst. Detta är dock en helt annan diskussion som kan vara värd att föra vid ett annat tillfälle.
2 kommentarer:

 1. Fin portfölj ni har :) Gillar alla dina aktieinnehav men Betsson går bort för min del p.g.a. etiska skäl. Vad kör du för ränteindexfonder? Tänker att det kanske inte ger så mycket avkastning nu när det är minus ränta? Amortering kanske skulle vara en bättre ide om det ger bättre.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 2. Tack! Presentationen av portföljen är dock ganska dåligt uppdaterad. Jag får hitta lite tid i samband med månadsskiftet att justera.

  Vi kör SEB Strategi Defensiv - Lux. En ränteindexfond gett oss runt 2% i åt. Helt ok i dagens ränteläge och bättre än amortering i vårt fall. Men i princip har du rätt och vi kommer flytta åtminstone hälften till aktier under hösten.

  Betsson var ett av mina första köp (ja, jag gick på hypen) och det överlägset sämsta. Som tur är har vi mindre än 2000 kr där och de kommer att säljas vid första bästa tillfälle.

  Mvh Avfart Frihet

  SvaraRadera