tisdag 4 oktober 2016

Månadsrapport - september

Det är helt fantastiskt vad tiden springer på. Nu är vi redan några dagar in i oktober och hösten har gjort sitt intåg, och idag visade den sig faktiskt från sin allra bästa sida med gnistrande solsken och i morse var det en hel del krisp i luften (vilket är en vacker omskrivning för att berätta att det var vantar och mössa som gällde på cykeln till jobbet...). September var en månad som vi använde till att komma igång på allvar efter sommaren och dessutom har vi försökt utnyttja det vackra vädret till fullo genom att vara ute så mycket som möjligt. Det är väl dessutom en av anledningarna att fokus inte riktigt varit på bloggen. Hur som helst är det hög tid att göra den vanliga månadsavstämningen. 

 

Inkomster/utgifter

Som väntat och beroende på att vi tog av föräldraledighetsdagarna under vår långa ledighet i somras blev inkomsterna låga även under september. På plussidan är dock att Fru Avfart Frihet fick lite retroaktiv löneökning samt att hon gjort ett nytt starkt jobb med försäljning av prylar och pinaler som vi inte använder och behöver. Detta räddar oss med knapp marginal från en bottennotering gällande inkomster under året. Roligare är det då att titta på utgiftssidan eftersom vi lyckats hålla dem riktigt låga, en av de allra lägsta månaderna i år faktiskt. Genom de vanliga matematiska krumbukterna får jag då fram att vi i runda slängar gick 30 tusen plus i september, vilket faktisk med marginal är bättre än vårt genomsnitt. Detta är jag enastående nöjd med då man betänker de relativt låga inkomsterna.

 

Portföljutveckling

Vi fortsätter att flytta pengar från aktieindexfonder till aktier och sakta men säkert håller vi på att minska våra kontanta medel genom att fylla på med fler aktier. Under september har det blivit många små inköp i redan befintliga innehav då jag fyllt på i framförallt HM, Investor, Stora Enso, Axfood och Kinnevik. Detta är en process som kommer fortsätta under resten av året, men det återstår att se om det blir några nya innehav eller om jag bara fyller på i befintliga innehav. 

 

Under september hade Clas Ohlson och AstraZeneca den goda smaken att ge oss lite utdelning. 528 kronor ramlade in på kontot hos Avanza och även om det inte är några jättesummor är det alltid motiverande när utdelningarna kommer. 

 

Summerar vi ihop det totala portföljvärdet så hamnar vi på knappt 1,189 miljoner, vilket är en ökning med drygt 35 tkr. Exkluderar man nysparandet så motsvarar det en ökning på 0,45% under september. Det är ju lite sämre än börsen i stort och är också ett tecken på att vi ligger på för mycket kontanter och ränteindexfonder. Speciellt tydligt blir detta då man betänker att vår aktieportfölj under september presterade endast marginellt sämre än SIX 30RI och vår fondportfölj lika marginellt bättre än DJ World Index

 

Övriga reflektioner 

Redan i månadsrapporten för augusti nämnde jag att vi gjort en liten att-göra-lista, speciellt med avseende på barnsparandet, och av detta har det hittills inte hänt ett smack. Jag skyller på att jag prioriterat annat under det vackra väder som vi haft i september. Men nu när hösten kommit på allvar finns det inga undanflykter längre. 

 

En reflektion kring bloggen, trots att den inte varit så aktiv under september, är att det är betydligt fler läsare och betydligt fler kommentarer då jag skriver om lite mer udda ekonomireflektioner. Som till exempel inlägget Öppen eller hemlighetsfull?” nu senast. Månadsrapporter och portföljredovisningar i all ära, men riktigt intressant blir det först när man går lite djupare, rotar lite våra mänskliga beteende, ifrågasätter våra värderingar och så vidare. Problemet är att sådana inlägg är så mycket svårare att skriva, men jag lovar att fortsätt försöka.

 

Med hopp om en glad höst!

 

Herr Avfart Frihet

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar