torsdag 25 januari 2018

Boktips: Hjärnkoll på pengarna


Att det där med ekonomi och psykologi hänger ihop och att hjärnan inte alltid är en investerares bästa vän har ju blivit alltmer ”inne” och det talas allt mer om detta intressant ämne. Inte minst i höstas när Richard H Thaler tilldelades Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne för hans forskning där han ”inkorporerat psykologiskt realistiska antaganden i analyser av ekonomiskt beslutsfattande”. En annan klassiker på ämnet för alla intresserade är ju Daniel Kahnemans (också han nobelpristagare) bok ”Thinking, fast & slow”.

Det är lite mer tunnsått med mer lättillgänglig information om detta intressanta ämne och det känns som om det är detta som Elin Helander vill råda bot med sin bok ”Hjärnkoll på pengarna”. Elin Helander har en bakgrund inom psykologi och kognitiv neurovetenskap (inklusive forskning på Karolinska Institutet) och tillsammans med ett genuint intresse för pengar och investeringar är det så klart en lysande bakgrund för att skriva en sådan bok. Hur lyckas hon då? Jotack, riktigt bra.
Jag har tidigare läst Kahnemans ”Thinking, fast & slow” och jämfört med den boken är Elin Helanders bok sanslöst lättläst och lättillgänglig, vilket jag väljer att betrakta som positivt. Nackdelen med detta är givetvis att jag inom vissa områden skulle vilja går lite djupare. Men man kan inte få både lättillgänglighet och djuplodande genomgångar.

Styrkan i boken tycker jag är den tilltalande blandningen av forskningens rön inom området, personliga erfarenheter och anekdoter. Tillsammans med en hel del exempel och tips lyckas författaren därmed ta ner detta ganska komplicerade ämne på en nivå som vi vanliga dödliga kan förstå och ta till oss.

Stundtal kan jag uppleva boken som något spretig, vilket kan bero på att författaren som sagt inte riktigt går på djupet utan istället raskt går över till nästa område. Vissa delar upprepas flera gånger, vilket stör min läsupplevelse något. Men å andra sidan är ju repetition lärdomens moder, så det må vara förlåtet.

För att summera tycker jag detta är en riktigt bra introduktion till det ämne som Elin Helander själv kallar sparpsykologi och jag måste säga att när jag läste ”Hjärnkoll på pengarna” blev jag riktigt sugen på att läsa om Kahnemans ”Thinking, fast & slow. Kanske läge att lägga båda dessa böcker i packlistan inför sommarens semester?

1 kommentar:

 1. Do you need Personal Finance?
  Business Cash Finance?
  Unsecured Finance
  Fast and Simple Finance?
  Quick Application Process?
  Finance. Services Rendered include,
  *Debt Consolidation Finance
  *Business Finance Services
  *Personal Finance services Help
  contact us today and get the best lending service
  personal cash business cash just email us below
  Contact Us: financialserviceoffer876@gmail.com
  call or add us on what's app +918929509036

  SvaraRadera