fredag 19 januari 2018

Sammanfattning 2017


Två hela år har hunnit passera sedan vi drog igång projekt Avfart Frihet på allvar. Två år som på vissa sätt känns som om dom flugit fram och på andra sätt känns som en lång tid. Hur som helst har det hunnit hända jättemycket med vår ekonomi och framförallt med vår mentala resa under dessa två år. En sak som skiljer sig åt från när jag sammanfattade 2016 är att jag nu har ett år att jämföra med. Detta gör att jag tydligare ser likheter, mönster och skillnader i inkomster, utgifter och sparande. Så låt oss då börja med just detta.

Inkomster, utgifter och sparande

Våra nettoinkomster (utdelningar exkluderade) ökade under 2017 med cirka 105 tkr jämför 2016, vilket givetvis är väldigt trevligt. Detta hänger ihop med att Fru Avfart Frihet fick en ordentlig engångsutbetalning i början av året och att vi gick upp något i arbetstid under året. Vi har fortfarande ”utrymme” att gå upp mer i arbetstid, men det vill vi inte och det gör vi inte. Åtminstone inte just nu när barnen fortfarande är relativt små. Och då ingen maffig engångsutbetalning är i sikte i år, så lär det dessvärre inte bli någon liknande ökning av inkomsterna under 2018.

Utgiftsidan av ekvationen är mer stabil och räknar man bort en slutbetalning av CSN-lånet i slutet av 2017 (jaja, det är inget utgift utan ett tvångssparande) och att vi hade taskig periodisering av kostnaderna 2016 så ligger vi på i princip samma utgifter 2017 som vi gjorde 2016. En annan intressant aspekt när man studerar våra utgifter är att cirka 20% utgifterna är direkt kopplade till alla våra resor som ju är vårt livselexir. Det kan säkerligen låta groteskt mycket för vissa, men då ska man betänka att vi även spenderar cirka 20% av året på resande fot. Tänker man 20% av kostnaderna och 20% av tiden så känns det ju rent av billigt...

Eftersom potentiella Lyxfällan-deltagare knappast läser våra alster här på bloggen är jag tämligen säker på att alla läsare vet att sparandet då blir det som är över av inkomsterna när utgifterna väl är betalade. För Familjen Avfart Frihet summerades sparandet under 2017 till några riksdaler under 400 tkr. Det är ju en nätt liten slant och det får vi vara nöjda med trots att vi kan knappast kan kategoriseras som snålbloggare (inte med den resebudgeten!), även om vi gärna lever ekonomiskt effektivt.

Portfölj och utdelningar

Portföljen växer finfint och stannade på 1,745 miljoner på nyårsafton, vilket är ökning på 530 tkr jämfört med ett år tidigare. Detta motsvarar en tillväxt på 11,8% vilket naturligtvis är bra om man jämför med SIX30RX. Nu är det ju inte så att det beror på att jag är en så enastående kompetent investerare. Dessvärre. Istället är en stor del av förklaringen att vi investerar i indexfonder med bra global spidning och de flesta har gått riktigt bra.

Cirka två tredjedelar av vår totala portfölj består av dessa indexplaceringar och det är ju inte så relevant att jämföra dem mot index, eftersom de naturligtvis följer sitt index. Däremot kan det ju vara lite mer intressant att kolla in vår utdelningsportfölj bestående av svenska aktier jämfört med SIX30RX:

Som synes avslutade vår portfölj året starkt jämfört med index och när börsen föll under slutet av året höll vår portfölj emot bra vilket gjorde att vi stannade på 13,73% vilket alltså är klart bättre än SIX30RI. Nu är jag fullt på det klara med att detta till allra största delen handlar om ren tur och jag är fullt nöjd om vi lyckas prestera som index över tid.Utdelningarna summerades under 2017 till 17 700 kr och dessa återinvesterades naturligtvis direkt. Detta är ju en relativt blygsam summa i förhållande till storleken på vår portfölj, men det hänger naturligtvis ihop med att vi har så stor andel investerat i indexfonder.

Nog sagt om 2017 och nu väntar ett orört 2018 på oss. Jag har i vanlig ordning inte en aning om vad som komma skall på börsen, men spännande på ena eller andra sättet blir det säkert.

4 kommentarer:

 1. Härligt att portföljen slutade bättre än index. Min portfölj slutade ganska precis som index. Om mitt portföljvärde i pengar vore i dina nivåer skulle jag ha en utdelning på ca 80.000sek/år som är mitt mål innan pension 55. Har 11 år dit och som det ser ut nu så kommer jag nå det målet.
  /Kör hårt

  SvaraRadera
 2. Hej Leva drömmen,

  Tack för din kommentar! Visst är det kul att slå index, men i år kan det gå på andra hållet. Kör hårt mot ditt mål du också!

  Mvh Avfart Frihet

  SvaraRadera
 3. SNABB OCH PÅLITLIG LÅNE ERBJUDANDE I 72 TIMMAR
  Meddelandet är avsett för anställda, handlare, jordbrukare och företagare som behöver ekonomiskt stöd för att lyckas. Få våra olika låneerbjudanden, kredit med mycket enkla villkor till en ränta på 3% per år. Våra överföringar är försäkrade av banken för att säkerställa transaktioner och du har möjlighet att få tillgång till din kredit inom 72 timmars garanti. Så snälla kontakta oss för mer information, tack.

  E-post : georges.matvinc@gmail.com

  WhastApp : +33 756924191

  SvaraRadera
 4. Do you need Personal Finance?
  Business Cash Finance?
  Unsecured Finance
  Fast and Simple Finance?
  Quick Application Process?
  Finance. Services Rendered include,
  *Debt Consolidation Finance
  *Business Finance Services
  *Personal Finance services Help
  contact us today and get the best lending service
  personal cash business cash just email us below
  Contact Us: financialserviceoffer876@gmail.com
  call or add us on what's app +918929509036

  SvaraRadera