söndag 29 maj 2016

Two to tango

Bloggen som du just läser en del av ett större projekt, nämligen projektet Avfart Frihet som syftar till att göra oss ekonomiskt oberoende. Det är ju jag, Herr Avfart Frihet, som driver bloggen och man kan ju då lätt få intrycket att det är jag som också styr och ställer i hela projektet. Så är det inte. Inte alls faktiskt. I projektet är nämligen både Herr och Fru Avfart Frihet lika djupt och helhjärtat engagerade. Jag skulle till och med vilja påstå att det är Fru Avfart Frihet som är mest drivande eller åtminstone den av oss som initierade det hela och den av oss som är mest visionär. 

Precis som i livet i stort försöker vi i vårt projekt att utnyttja våra olika egenskaper och styrkor så effektivt som möjligt. Vi kompletterar varandra fantastiskt väl och tillsammans är vi ett väldigt starkt team. Vår grundinställning är att det är den av oss som är bra på något och som tycker något är kul som får huvudansvaret för just den saken. På så sätt sorteras nästan alla uppgifter upp utan att vi ens behöver diskutera om det. Ett fåtal uppgifter blir över av den enkla anledningen att vi båda tycker de är skittråkiga. Att våra försäkringar hamnat på min lott beror alltså på att av oss båda är jag den sämre förhandlaren...

Lite förenklat kan man säga att Fru Avfart Frihet driver sparandet och jag investeringarna inklusive den ekonomiska uppföljningen, även om det givetvis går hand i hand. Fast att kalla det sparande är egentligen inte riktigt rättvisande. Det Fru Avfart Frihet har utvecklat till en konstform är förmågan att få mycket för lite. Hon är en sanslöst medveten konsument och långt mycket bättre än jag på att se möjligheter och utnyttja dem för att ge familjen en optimerat använd krona. Speciellt när det handlar om resor och om mat. Vi reser mycket och äter gott, men jag tvivlar på att det går att göra så mycket mer kostnadseffektiv än vad Fru Avfart Frihet åstadkommer. 

Fru Avfart Frihet driver även vår resa mot ett mer minimalistisk liv där prylar skalas bort en efter en då vi inser att de inte berikar vårt liv och att vi klarar oss minst lika bra utan dem. Denna minimalistiska resa har minst två positiva effekter på vår ekonomi. För det första köper vi väldigt få saker. När vi väl köper något är det väl övervägt och oftast köper vi då kvalitet (precis som vi försöker göra med aktier). För det andra säljer vi alla de saker vi inte längre behöver och denna försäljning har gett många fina tusenlappar att mata pengamaskinen med.

Kort är det jag som syns som nån sorts galjonsfigur här på bloggen, och är därför den som får mest cred via era kommentarer och ökande antalet besökare. Det är inte riktigt juste då Fru Avfart Frihet är minst lika delaktigt i allt som berör vår strävan mot att bli ekonomiska oberoende. Mot att vi ska kunna ta avfarten mot frihet.

5 kommentarer:

 1. Hej! Du har en trevlig blogg. Jag hittade till spar/ekonomibloggar efter det att jag hade inspirerats av minimalism i några år. Det är roligt när man hittar ekonomibloggar som innehåller andra tankar och perspektiv också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Tack, det var trevligt att höra! Jag skulle inte själv vilja kalla min blogg för en ekonomiblogg (du lär inte hitta några djuplodande ekonomiska analyser här). Snarare ser jag bloggen som en livsstilsblogg med ekonomiska förtecken.

   Som jag skriver ovan är minimalism något som vi börjat intresserat oss för det senaste året av flera skäl. Jag har ännu inte skrivit så mycket om det i bloggen, men det kommer. Kanske när jag lyckats övertala Fru Avfart Frihet att skriva ett "gästinlägg". Hon är ju den mest drivne minimalisten av oss.

   På återhörande!

   Avfart Frihet

   Radera
 2. Det vore roligt att läsa ett sådant inlägg av Fru Avfart Frihet. Minimalism är så inspirerande och det är alltid intressant att läsa om hur andra gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt! Nu har jag mer "ammunition" i min övertalningsprocess...

   //Avfart Frihet

   Radera