Nu när resultatet är ett faktum är det bara att förhålla sig till konsekvenserna. Politiskt blir det säkerligen stora konsekvenser och det känns ju inte alls osannolikt att Storbritannien inte alls är så stort om sisådär tio år. I Skottland började man redan ett par minuter efter att resultatet var klart prata om att rösta om självständighet. I Nordirland finns givetvis liknande tankar och till och med Gibraltar börjar röra på sig.
Men ekonomiskt tror jag det blir betydligt mindre konsekvenser. Till och med betydligt mindre än vad alla sensationslystna rubrikmakare försöker få det till. Visst kommer det troligen bli berg- och dalbana på börsen den närmsta tiden. Säkerligen mest dalbana... För oss som är riktigt långsiktiga spelar det dock ingen som helst roll, utan bara bli ett litet hack i kurvan. Jag kommer inte att sälja ett skvatt, utan snarare utnyttja möjligheterna att till reapris köpa på mig lite mer aktier i några av alla fina bolag därute. Frågan är bara vilka?
För egentligen har ju inget fundamentalt ändrat sig för de flesta av dessa företag. För det första kommer Storbritannien med hög sannolikhet vara kvar i EU ett antal år till och för de andra kommer det säkerligen finnas väldigt goda förutsättningar att idka handel även efter utträdet. Det ligger nämligen i allas intresse att handeln får blomstra. Så även efter datumet då Storbritannien formellt lämnar EU.
Dessutom kan det vara värt att påminna sig själv om att London har varit ett av världens största nav för handel och finans i många hundra år. Att Brexit skulle ändra på det känns ju extremt långsökt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar