tisdag 3 januari 2017

2016 - En ekonomisk nystart

Det känns smått surrealistiskt att tänka att det redan gått ett helt år sedan vi satte upp vårt långsiktiga ekonomiska mål och därmed på allvar beslutade att få ordentlig styr på vår privatekonomiska skuta. 2016 blev alltså något av en ekonomisk nystart för Familjen Avfart Frihet. Det har varit ett på många sätt omvälvande år i vår personliga utveckling och vi har lärt oss massvis under resan. Om investeringar och om sparande, men kanske framförallt om oss själva. Nu är det helt enkelt dags att ta en titt på året som gick.

Sparande
Vi är inga extrema sparare som en del av de så kallade ”snålbloggarna” som finns i bloggosfären. Jag kan på många sätt imponeras av deras disciplin och kompromisslösa inställning, men vi kom tidigt fram till att det inte är den väg som vi vill gå. Den väg vi istället valt handlar om att minimera de tråkiga kostnaderna, de kostnader som tar energi och livsglädje ur vårt liv (som bolåneräntor, försäkringar, el och värme för att nämna några). Men de roliga kostnaderna, de kostnader som ger oss energi, livsglädje och njutning vill vi definitivt inte minimera. Men gärna optimera.

Vi prioriterar tre områden som ger oss energi och livsglädje och som vi gärna spenderar pengar på:
  1. Tid med barnen – Våra barn är fotfarande ganska små och vi vill kunna spendera tid med dem nu, då denna tid aldrig kommer att komma tillbaka. Jag har flera gånger hört kommentarer av typen ”jag önskar att jag var mer närvarande när barnen var små”, men det motsatta (”jag skulle ha jobbat mer när barnen var små”) har jag än så länge aldrig fått höra. Vi har därför valt att gå ner i arbetstid och dessutom ser vi till att ha långa sommarledigheter och andra lov med barnen. På bekostnad av utebliven inkomst så klart.
  2. Resor – Vi reser mycket och långt, men vi gör det väldigt kostnadseffektivt. Detta är vårt livselixir, det ger oss energi och livslust, det ger oss fantastiska upplevelser av natur och kultur. Resor kompromissar vi helt enkelt inte med.
  3. Mat och dryck – Vi älskar god mat och dryck och väljer därför att spendera en del pengar på mat som vi tycker är bra och god. Det innebär inte att vi äter oxfilé var och varannan dag. Tvärtom faktiskt. Men vi äter bra mat lagad från grunden med bra råvaror.
Trots att vi medvetet lever lite ”slösaktigt” på dessa tre områden lyckades vi under 2016 spara en ganska bra slant, knappt 288 tkr närmre bestämt. Detta trots att vi hade ganska taskig periodisering av våra kostnader under både inledningen och slutet av 2016. 288 tkr är en summa som vi är ganska nöjda med, men vi ser också potential att nå en högre summa under 2017.

Portföljutveckling
När vi för ett år sedan la upp riktlinjerna för vår mer uppstyrda ekonomiska tillvaro och våra nya portföljer så hade det föregåtts av ett halvår av intensiva studier kring diverse investeringar och hur man bygger en pengarmaskin. Vi valde att börja med passiva investeringar i aktieindexfonder, med en tanke att på sikt övergå till aktier. Men det kliade ordentligt i fingrarna och ”på sikt” visades sig därför komma ganska fort, för redan i slutet av mars i år köpte vi våra första aktier. Sedan dess har vi flyttat över alltmer kapital till aktier och nu fattas det inte mycket förrän vår aktieportfölj är lika stor som fondportföljen.

Jag tänkte inte nämna speciellt mycket kring börsens utveckling i stort eftersom jag förutsätter att ni alla redan har koll på allt inklusive Brexit och Trumps något överraskande viktoria samt hur det inte alls påverkade börsen som mer eller mindre alla så kallade "experter" trodde. Däremot kan jag ju reflektera över hur våra egna portföljer utvecklade sig, men det är lite smålurigt att få fram de exakta siffrorna då 2016 varit ett år av omstrukturering av våra portföljer. Först körde vi ju indexinvesteringar, för att sedan addera aktier och sen valde vi att plocka bort barnen egna pengar ur ekvationen (läs mer om det här). Men totalt sett gick det ju riktigt bra då vi noterade +15,3% om vi slår samman samtliga portföljer, vilket vi är klart nöjda med. Speciellt med tanke på att vi hade en hel del räntefonder under första halvan av året. Bryter vi ner det i lite mer detalj ser vi att vår aktieportfölj presterade ca 1%-enhet lägre än SIX30RI, vilket troligen beror på att vi inte är så exponerade mot bank som ju gick riktigt starkt under slutet av året. Utdelningarna nådde inte mer än cirka 2 700 kr och det beror på att vi inte på allvar började styra om våra investeringar mot aktier förrän efter den svenska utdelningssäsongen.

Tittar vi på fondportföljen så ser vi att våra Europafonder var den sämsta investeringen med +2,9%. I andra änden av skalan hittar vi våra globala fonder och våra USA-fonder som noterades runt +25%.

Summa summarum ökade våra investerbara tillgångar (dvs. exklusive tillgångar bundet i huset och i våra pensioner) med 434 tkr under 2016. Inkluderar vi de tillgångar vi har bundet i huset och i våra tjänstepensioner så kan vi summera våra totala tillgångar till lite drygt 4 miljoner.

Bloggen
Bloggen Avfart Frihet föddes i mitten av april i år och kommer utifrån att jag har ett behov av att få skriva av mig lite då och då. Vi känner också ett behov av att dokumentera vår väg mot vårt långsiktiga mål om ekonomiskt oberoende. Att på kuppen få se att antalet läsare sakta men säkert ökar är givetvis fantastiskt inspirerande, även om läsekretsen fortfarande är långt ifrån de stora drakarna.

Hittills har det hunnit bli 43 inlägg på bloggen vilket ungefär motsvarar ett inlägg var femte dag och tittar jag på statistiken är det helt uppenbart vilken typ av inlägg som ni läsare gillar bäst. Det är nämligen inläggen sticker ut lite, som innehåller lite mer udda ekonomireflektioner. Det mest lästa inlägget under året var ganska typiskt för de inlägg ni verkar gilla bäst, nämligen inlägget ”Öppen eller hemlighetsfull?” (länk). Månadsrapporter och portföljredovisningar i all ära, men riktigt intressant blir det först när man går lite djupare, pillar lite i våra mänskliga beteende, ifrågasätter våra värderingar och så vidare. Problemet är att sådana inlägg är så mycket svårare att skriva, men jag lovar att fortsätt försöka. Inlägg av typen ”idag köpte jag 3 st Investor och 2 st HM” är å andra sidan väldigt enkla att skriva och jag skulle ju kunna börja att skriva sådana inlägg, men de är ju så olidligt tråkigt att både skriva och läsa samt att de inte medför något som helst värde till bloggen. Och eftersom det är min blogg bestämmer jag helt själv, så alltså struntar jag helt enkelt i att skriva såna inlägg. Punkt. Slut.

Övrigt
Jag kommer inte ifrån att nämna vårt huvudintresse resor. Resehöjdpunkten under 2016 var helt klart de två månaderna vi tillbringade Sydostasien. Vi gillade det så mycket att det blir en repris 2017 och flyget är redan bokat och betalt (därav den taskiga periodiseringen av utgifter…). Och för att knyta an till huvudtemat på bloggen, så visst kostar det pengar. Men jag tycker faktiskt inte det är så dyrt, vilket jag redogör för i inlägget ”Det är billigt att resa – om man gör det smart” (länk).

Men den största resan under året har nog trots det varit den mentala. Först när vi under slutet av 2015 nådde insikten att ekonomisk oberoende inte alls är en utopi och sedan hur vi alltmer finner nöje i det enkla. Hur vi alltmer drar oss åt en minimalistisk tillvaro och den sinnesro det ger oss.

Nu ser vi med spänd förväntan fram emot vad 2017 bär med sig. Hur börsåret och våra investeringar kommer att utveckla sig har jag inte en susning om, men en del andra privatekonomiska aspekter kan vi nog förutspå ganska väl. Men dessa får jag lov att återkomma med inom kort.

7 kommentarer:

  1. "Månadsrapporter och portföljredovisningar i all ära, men riktigt intressant blir det först när man går lite djupare".

    Jag skulle vilja gå ännu längre och säga att månadssammanställningar är snudd på helt ointressanta för alla utanför den absoluta familjen. Men precis som du säger: din blogg, du bestämmer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har helt rätt i att månadssammanställningar är helt ointressanta för alla utom närmst sörjande. Så varför skriver jag dem? Svaret är att jag själv får ut nåt av det. Så egoistisk är jag... 😉

      Mvh Avfart Frihet

      Radera
    2. Hej igen Micke!

      Jag har nog inte nämnt att jag verkligen gillar dina videosammanställningar. Hade jag kunnat göra såna hade jag nog struntat i mina månadssamnanställningar...

      Ha de gott!

      Avfart Frihet

      Radera
    3. Ja, det är absolut inget fel i att göra månadssammanställningar. Om man ändå gör dem för sig själv kan man ju lika gärna lägga upp dem på bloggen. Jag menar bara att man ska vara medveten om att allmänintresset nog är rätt lågt på just dem.

      Tack för berömmet! Det kan nog diskuteras hur stort allmänintresset är på mina videoinlägg också, men ombyte förnöjer och läsaren (eller tittaren då) kan ju själv välja.

      Radera
  2. Tack för i år! Måste bara säga att 288 000 kr sparat under ett år är grymt bra jobbat! Om ni lyckas höja det varje år från nu är det ju inte många år kvar till avfarten!

    Låter helt rätt att ha bokat långresa till Sydostasien i år igen. Spara tråkiga utgifter och bränn på det som verkligen ger nåt. Precis som vår filosofi. Själva drar vi till Thailand i 2 mån om 4 dagar! Ska bli najjjjs!

    Kör hårt i 2017!

    /Maxa Allt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maxa Allt,

      Tack själv! Jag har läst om era resplaner för Thailand. Thailand är riktigt trevligt att resa i och vi har tillbringat ganska mycket tid där genom åren. En del av platserna ni har på er rutt har vi besökt, en del inte. Ni reser vid en perfekt tidpunkt. Bra väder i Thailand samtidigt som det är som tråkigast här hemma. Eftersom vi har barn i skolåldern är det lite klurigare för oss att resa nu om man vill vara borta länge (och det vill man). Därför får de bli på sommaren.

      Trevlig resa och jag ser fram emot att få höra om era upplevelser!

      Mvh Avfart Frihet

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera